krn vy

Bakgrund - skidor

Skidor och skytte var de två grenar som tidigast blev ordentligt omhuldade i Kiruna. De första idrottssammanslutningarna var också Kiruna Skidklubb och Kiruna Skytteförening. Skidintresset var stort i seklets början. Man tävlade huvudsakligen i Norrbotten, men de allra bästa gjorde också längre utflykter. Det skulle dock dröja innan Kirunas längdåkare började lägga beslag på några mästartitlar. De allra första DM-triumferna i längdåkningen kom på hemmaplan 1929.

Intresset för skidsporten stod på topp hela 20-talet men 30-talet kom att bli IFK Kirunas stora skiddecennium. Detta var naturligtvis mycket Kirunas internationella storstjärna, Erik Larssons förtjänst. Erik, som efter OS-triumfen 1936 blev "Kiruna-Lasse" med hela svenska folket, är Kirunas hittills mest framgångsrike idrottsman. Hans framgångar skapade ett enormt skidintresse och detta ledde till att IFK Kiruna blev en ledande skidklubb i Norrbotten.

På 30-talet blev Kirunaspelen den stortävling den varit sedan dess. 40-talet var ingen framgångsrik period men den stora skidhändelsen var Kirunas första SM-vecka, som 1948 arrangerades av IFK, AIF och Jägarskolan. Tävlingarna drog mycket publik - närmare 35000 åskådare räknades in! På 60-talet fick Kirunaspelen ställas in vid två tillfällen eftersom IFK Kiruna hade andra stora uppgifter att tänka på - Svenska Skidspelen 1964 och SM-veckan 1968. Båda blev riktiga fullträffar både publikt och arrangörsmässigt.

De 25 senaste åren är det i första hand damerna som försvarat traditionstyngda IFK på elitnivå. Herrarna har av någon anledning spelat i en lägre division fram till dess Bernt Niva på allvar fick fart under skidorna. Detta gjorde han 1995, som var hans sista juniorår, då han slog igenom med dunder och brak. Bernt blev först norrlandmästerare för att några dagar senare även vinna juniorklassen i Svenska Skidspelen. I och med detta lade han beslag på en plats i laget till JVM-tävlingarna i Gällivare. Han gjorde sin VM-debut på stafetten.

Källa:IFK Kiruna - En 90-årings historia berättad av Åke Barck


allmänt | orientering | skidor | volleyboll | konståkning


Senast uppdaterad:1970-01-01 01:00